15 voordelen van bewegen voor je gezondheid

Leestijd 4 minuten

Iedereen weet dat bewegen goed is voor je gezondheid. Maar wat zijn nu precies de echte voordelen van bewegen voor je gezondheid? Dat gaan we voor je uitpluizen in dit artikel!

Een langer leven

Door regelmatig intensief te bewegen, worden de cellen in je lichaam minder snel oud. Dit zorgt er letterlijk voor dat jij langer leeft. Wetenschappers zijn momenteel aan het onderzoeken wat het concrete effect op de levensduur van een mens is. Dit is in onze ogen een van de belangrijkste voordelen van bewegen voor je gezondheid. Want een (gezond) langer leven zou niemand kwaad doen.

Meer energie

Heb je last van een laag energielevel? Overdag op de werkvloer of ‘s avonds als je thuis komt? Dan is sporten een mooie manier om jouw energielevel omhoog te krijgen! Je zet je hart en je longen namelijk aan het werk, waardoor je bloedcirculatie beter op gang komt, en je binnen enkele weken al meer energie zal ervaren in het dagelijks leven.

Stimuleert de hersenen

Bewegen stimuleert de hersenen. Daardoor kun je langer gefocust werken, sla je informatie beter op in je hersenen en zul je merken, dat je geheugen er ook op vooruit gaat.

Sterk immuunsysteem

Beweging draagt bij aan het versterken van jouw immuunsysteem, waardoor je minder snel en minder lang ziek zal zijn. Daarnaast raden we ook aan eens een kijkje te nemen bij de Wim Hof Methode, zij laten zien hoe je door ademhalingsoefening en “cold exposure" jouw immuunsysteem kan boosten.

Betere slaap

Beweging zorgt ervoor dat je eerder in slaap valt en de kwaliteit van je slaap verbetert. Daardoor ben je overdag beter uitgerust, heb je meer concentratie, ben je productiever en ervaar je minder stress. Zorg ervoor dat je niet te kort voor het slapen gaat sporten, want door een (te) hoge hartslag kom je juist moeilijk in slaap.

Minder stress

Bewegen is hartstikke goed voor je, vooral als je veel stress ervaart. Tijdens het bewegen focus je op andere dingen dan het dagelijks leven: je ademhaling. Dit geeft niet alleen kracht aan je lijf, maar ook rust in je hoofd. Daarnaast komt er bij beweging ook een gelukshormoon vrij, wat jou letterlijk een goed gevoel geeft en stress vermindert. 

Balans

Als jij niet beweegt is jouw leven simpelweg niet in balans. Het mensenlichaam is gemaakt om te bewegen (vroeger moesten ze ook eerst jagen voor er gegeten werd). Daarom wil jij jouw “normale" leven in balans brengen met regelmatig bewegen.

Zelfverzekerd

Tijdens het sporten worden er positieve hormonen aangemaakt. Hierdoor word je letterlijk zelfverzekerder. Daarnaast zorgt sporten voor meer spiermassa, een lager vetpercentage en een betere lichaamshouding, wat ook bijdraagt aan jouw zelfvertrouwen. 

Lichaamsgewicht

Als je begint met sporten (en niet meer gaat eten) val je waarschijnlijk wat af, waardoor je een lager vetpercentage hebt. Een gezond vetpercentage is onder andere goed voor:

  • Jouw immuunsysteem
  • Hart- en vaatziekten voorkomen
  • Jouw energie
  • Jouw gemoedstoestand
  • Jouw bloeddruk
  • Diabetes voorkomen

Betere conditie

Door te sporten verbeter jij ook je conditie. Dit maakt alles in het dagelijks leven makkelijker, van het wandelen naar de supermarkt tot het heen en weer lopen naar de wasmachine op zolder. Dit maakt het sporten ook nog eens leuker, omdat je niet na 10 meter al gesloopt bent.

Verlaagd risico op diabetes

Regelmatig bewegen verlaagt het risico op diabetes. Er zijn zo’n 1,2 miljoen mensen met diabetes type 2 in Nederland. Daarom wil jij er alles aan doen om dit te voorkomen.

Vrolijk gevoel

Tijdens het sporten wordt een gelukshormoon aangemaakt, wat jou een vrolijk gevoel geeft. Dit is een van de redenen waarom sporten goed is voor jouw mentale gesteldheid

Sterke botten

Sterke botten is een randvoorwaarde van een gezond lichaam. Als jij regelmatig aan krachttraining doet, worden jouw botten continu belast met een gezonde spanning. Dit zorgt ervoor dat jouw botten zich aanpassen aan de nieuwe lading, en daardoor sterker worden

Sterk hart

Als jij beweegt wordt er bloed naar jouw spieren gepompt. Je hart wordt dus aan het werk gezet. Hoe vaker je dit doen, met een goede (en opbouwende) intensiteit, hoe sterker jouw hart uiteindelijk wordt.

Betere lichaamshouding

Tijdens het sporten let je altijd goed op je lichaamshouding. Dit zorgt ervoor, dat jij ook in het dagelijks leven beter op je houding gaat letten. Het gaat ook wennen, omdat je vaker in de “goede” posities terecht komt tijdens het sporten

Conclusie: 15 voordelen van bewegen voor je gezondheid

Er zijn ongelofelijk veel voordelen van bewegen voor je gezondheid. De 15 die we in dit artikel benoemen zijn natuurlijk niet de enige, maar in onze ogen wel de belangrijkste. Heb jij nog vragen over de voordelen van bewegen voor je gezondheid? Neem dan vooral contact met ons op

Werken aan je gezondheid bij The Driven Club

Dan ben je bij The Driven Club aan het goede adres. The Driven Club is een high performance training en coaching studio die staat voor het creëren van resultaat, op het gebied van stress, relaties en werk. Onze methode zet een krachtig en fit lijf centraal. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan een kijkje bij onze programma's of neem contact met ons op.

Peter de Gruyl
Oprichter The Driven Club
info@thedrivenclub.eu

Gerelateerde artikelen

The Driven club methode: physique
Iedereen weet dat sporten goed voor je is. Maar… de vraag “welk effect heeft bewegen op je lichaam?” kunnen de meeste ondernemers niet beantwoorden. En dat, terwijl dit een van de belangrijkste middelen is om topprestaties te leveren voor jouw business. De vraag “welk effect heeft bewegen op je lichaam als ondernemer” delen we op […]
Lees meer →

start hier jouw transformatie

Onze programma's

Onze events

Bring a Friend
29-03-2023
Be Driven Experience
10-04-2023
Driven meets Business
19-04-2023
Bring a Friend
26-04-2023